Päť majstrov Nitrianskeho kraja medzi mladými topoľčianskymi šachistami

26.12.2014 01:45

Práca s topoľčianskou šachovou mládežou priniesla aj tento rok významné výsledky. Boli to práve mladí šachisti z nášho mesta, ktorí naplno ovládli vekovo ohraničené Majstrovstvá Nitrianskeho kraja v rapid šachu, ktoré sa konali koncom novembra v Nitre.

 

Vo vekových kategóriách do 6, 8, 10, 12, 14, 16 a 18 rokov delených na chlapcov a dievčatá, získali naši zverenci dokopy 5 zlatých medailí, čím tunajší Topoľčiansky šachový klub dokázal výsledkom predčiť ostatné šachové kluby v Nitrianskom kraji.

 

Novým titulom Majstra kraja sa tak môže pochváliť 9-ročný Patrik Verbytskiy v kategórii chlapcov do 10 rokov. Patrik tak nadviazal na minulý rok, keď obsadil 3. miesto na Majstrovstvách SR do 8 rokov. V kategóriach dievčat kraľovali “čechovovské” tri sestry Bujnové. V najmladšej kategórii do 6 rokov obsadila prvé miesto Dominika Bujnová, kategóriu do 8 rokov vyhrala Karolína Bujnová a do 10 rokov je najlepšou šachistkou v kraji najstaršia zo sestier Sára Bujnová. Majsterkou kraja v kategórii dievčat do 18 rokov sa stala študentka gymnázia Miroslava Ondrušová.

 

Päť topoľčianskych majstrov kraja. Zľava Patrik Verbytskiy (CH10), Mirka Ondrušová (D16), Sára Bujnová (D10), Dominika Bujnová (D6) a Karolína Bujnová (D8)

 

Mnohí si môžu položiť otázku, čo stojí za úspechom sestier Bujnových, nielen o tom sa k dosiahnutému výsledku vyjadril aj ich otec a hlavný tréner topoľčianskej šachovej mládeže Ing. Martin Bujna, ktorý sa ich tréningu venuje intenzívne posledné štyri roky: “Je to významný úspech a dobrý pocit z práce pretavenej do konkrétnych výsledkov. Treba sa však pozerať dopredu a ďalej úspešne pokračovať na týchto slušných základoch.”

 

Tri sestry Bujnové, majsterky Nitrianskeho kraja. Zľava Karolína (D8), Dominika (D6) a Sára (D10).

 

Rozvoju talentov určite napomáha aj to, že v poslednom období v klube až 3 z celkovo 5 družstiev je určených primárne pre mládež. Mládež, ktorá tak má možnosť získavať skúsenosti s klasickým ligovým tempom hry v prevažnej miere proti dospelým súperom. Perspektívu pre ďalšie zotrvanie v klube potom pre nich vytvárajú možnosti ďalšieho uplatnenia sa v hlavných tímoch. Konkrétne v A tíme, ktorý túto sezónu po 11 rokoch opäť zápolí so súpermi v 1. lige, ako aj v dobre našliapnutom B družstve, ktoré po prvej polovici sezóny vedie tabuľku 3. ligy. Najsilnejší juniorský tím, C družstvo, vedie po 5. z 9. kôl tabuľku 4. ligy. Účasť mládeže na majstrovstvách kraja podporila JUDr. Alexandra Gieciová.


 

Alexander Riabov

Predseda Topoľčianskeho šachového klubu

Vyhľadávanie

Kontakt

Topoľčiansky šachový klub Tréningy:
Centrum voľného času
(bývalá ZŠ Gagarinová)

https://goo.gl/maps/47Z7m

Piatok od 17:30
0908 655 317 topolcianskysach@gmail.com